Ingredience Kapři miluji arašídy! Pomleté vypražené arašídy jsou téměř v každé komerční směsi použity. Jejích obsah může tvořit až 30%. Jsou velmi mastné a proto se nelekněte, že budou z návnady stoupat drobné mastné skvrny. Tato mastnota je velice aromatická a pomáhá nám přilákat kapry k našemu místu. Olej z arašídů pomáhá na suchu slepit návnadu, ale ta se potom ve vodě velmi rychle rozpadá. Pražené arašídy lze zakoupit za cenu kolem 50Kč/kg. Podobně působí i konopí, které fascinuje všechny kaprovité ryby. Pomletého a vypraženého konopí může být až 20%. Jde o velice aromatickou složku krmení, která navíc napomáhá trávení a tak budou mít ryby dříve opět hlad. Cena konopí se pohybuje okolo 50Kč/kg.
Kukuřičný šrot (2) - tato obyčejná a mnohými dnešními rybáři opovrhovaná surovina ve skutečnosti kaprům moc chutná! Šrot je dost těžký a spolehlivě klesá ke dnu aniž by vytvářel mrak. Proto ho ve větší míře používejte hlavně na větších hloubkách. Šrot přelijte vařící vodou a nechejte asi 10 minut nasáknout, než jej začnete přimíchávat do návnady. Čerstvě spařený šrot má velmi intenzivní příjemnou vůni. Rohlíková strouhanka (3) - nepřidává se do krmení ani tak proto, že by nějak zvlášť přitahovala kapry, ale proto, že je velmi lehká a vzplývavá a zároveň dobře krmení spojí. Obzvláště dobrá je hrubší strouhanka, která se na dně uvolňuje z krmení a stoupá pomalu k hladině. Tím roznáši do širokého okolí aroma a drobné částečky návnady, které později zase klesají ke dnu. Množství strouhanky by mělo být do 25%. Někdy je dobré do krmení místo části strouhanky přidat nadrobno nakrájený a lehce zvlhčený rohlík (kostičky ne větší jak 3x3mm, jinak budou stoupat příliš rychle a kapři za nimi půjdou k hladině). Chlebová strouhanka (4) - funguje podobně jako strouhanka rohlíková, ale pokud není úplně nasáknutá vodou, téměř nelepí a po vhození do vody bude ještě více stoupat k hladině. Pokud to chcete, přisypte ji suchou do již zvlhčeného krmení. Rozmočený chleba (5) - zřejmě nejlepší základ návnady na stojatou vodu. Namočený a vymačkaný starý chléb propasírujte přes síto a získáte těžkou a dobře pojivou bázi návnady, která se ve vodě začne brzy rozpadat. Mletý popkorn (6) - přidává se do krmení určených pro velmi mělké vody. Zlehčí návnadu a ta potom ve vodě více "pracuje" (doslova exploduje). Do návnady pro hlubší vodu se nepřidává. S jeho množstvím to moc nepřehánějte, max. 5 až 10% objemu. Hladká pšeničná mouka (7) - slouží pouze jako pojivo a její množství by nemělo překročit 5%. Přidává se jen do návnad na hlubokou vodu pokud chceme, aby se krmení rozpadalo pomalu až na dně. PV1 (8) - toto "lepidlo" se do návnady přidává ve velmi malém podílu a na rozdíl od hladké mouky se ve vodě rychleji rozpouští. Slepí i velmi rozpadavé krmení a jeho množstvím lze velmi snadno měnit fyzické vlastnosti návnady. Lze jej zakoupit v rybářských prodejnách. Pokud máte pocit, že by v návnadě měly být i nějaké proteiny, můžete přidat např. sojovou mouku nebo nějaký proteinový koncentrát, podle mého názoru je to však většinou zbytečné. |